• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Домаћи пројекти

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ВЕТРА И ВОДЕ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА АГРОТЕХНИЧКЕ МЕРЕ НАВОДЊАВАЊА: ПРИМЕНА ЗЕЛЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ФУНКЦИЈИ ОДРЖИВОГ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА СРБИЈЕ

 

Институт за економику пољопривреде, као водећи партнер, заједно са Институтом Михајло Пупин, д.о.о, Београд, Центар за роботику и Пољопривредно-хемијском школом у Обреновцу у периоду 2019-2020. година реализује пројекат „Природни ресурси ветра и воде у циљу унапређења агротехничке мере наводњавања: примена зелених технологија у функцији одрживог руралног развоја Србије“. 

Основни циљ пројекта јесте истраживање могућности примене обновљивих извора енергије у процесу наводњавања биљних култура, као и пренос знања пољопривредницима о могућностима, начинима и исплативости примене ових извора енергије у пољопривреди. 

У оквиру пројекта, на локацији Пољопривредно-хемијске школе у Обрановцу, између осталих активности, развија се и техничко решење „Преносива ветротурбина с преклопним стубом“ (Слика 1). Ово решење, које подсећа на старински ђерам, је спој нових технологија (савремене ветротурбине) и традиције (преклопног преносивог стуба). 

Резултати пројекта намењени су, пре свега, пољопривредним произвођачима, али и свим другим учесницима у сектору пољопривредног и руралног развоја Републике Србије. 

Пројекат финансира Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, у оквиру Програма подстицаја за унапређење система креирања и преноса знања кроз развој техничко-технолошких, примењених, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди и руралном развоју у 2019. години.

 

БРОШУРА

БРОШУРА 2

СТУДИЈА

 

Search

© 2005-2024 Институт за економику пољопривреде Београд

Search