• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Историјат

Институт за економику пољопривреде основан је одлуком Владе ФНРЈ, августа 1949. године. Током свог постојања, као једна од најстаријих и најугледнијих научноистраживачких организација у сектору пољопривреде у земљи, континуирано је пратио економске проблеме аграра, анализирајући их и дајући предлоге за успешан развој овог важног сектора националне економије. У почетку, највећи део активности Института односио се на послове реализоване за потребе тадашњег Савета за пољопривреду а потом се успоставља сарадња са задругама и комбинатима и отпочиње интензиван теренски и научноистраживачки рад.

Више од 650 пројеката реализовано је у Институту током 70 година научно-истраживачког рада у већем броју области истраживања на макро и микро економском нивоу.

Значај регионалних истраживања уочен је у Институту током 50-тих година. Из њих су произашле бројне студије, планови и програми развоја региона и локалних заједница, посебно у мање развијеним и планинским областима земље.

Током 70-тих година Институт се ангажује у примењеним истраживањима, посебно у истраживањима реализованим у сарадњи са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД). Бројни регионални инвестициони пројекти, прединвестиционе студије и анализе тржишта за пољопривредна предузећа реализовани су у том периоду.

Предузећа из области пољопривреде и прехрамбене индустрије корисници су услуга Института, нарочито у областима: израде конкретних инвестиционих елабората и техничке документације, процене вредности капитала, увођења стандарда квалитета и др.

Развијена је и издавачка делатност, а у свом раду Институт за економику пољопривреде је значајну пажњу посвећивао развоју научног кадра, подстичући усавршавање младих сарадника и њихово напредовање. Он је у извесном смислу постао расадник кадрова за друге институте, факултете и већа предузећа из области агробизниса.


Search

© 2005-2024 Институт за економику пољопривреде Београд

Search