Истраживачки тим Института за економику пољопривреде из Београда је организовао, у оквиру својих редовних активности на пројекту Решења и интервенције за технолошки трансфер и иновације у пољопривредно-прехрамбеном сектору у Југоисточним регионима - TECH.FOOD, Транснационалну фокус групу ТФГ, под темом Безбедност хране у индустрији меса. Догађај је одржан 27. маја 2011, у хотелу Палас у Београду, Србија.
Pored osoblja iz IEP Beograd, tokom pomenutog jednodnevnog događaja, svoje učešće je uzelo i više domaćih i inostranih gostiju, članova projektnog konzorcijuma i kompanija iz mesne industrije. Učesnici iz Austrije, Italije, Mađarske i Srbija imali su dobru priliku za poslovno umrežavanje i vođenje međusobnih diskusija o aktuelnim problemima i adekvatnim rešenjima vezanim za bezbednost hrane u mesnoj industriji.
Transnacionalna fokus grupa je počela uvodnim govorom rukovodioca TECH.FOOD projekta i direktor IEP Beograd Prof. dr Draga Cvijanovića. Nakon toga predstavnik kompanije Topola ad, Bačka Topola Srbija, gospodin Markuš Karolj održao je predavanje pod naslovom Bezbednosti hrane u industriji mesa - iskustva srpskih preduzeća. Takođe, g-đa dr Nada Kosanović, napravila je kratki pregled opštih tendencija u svetu po pitanju standardizacije u industriji mesa.
Zatim su neki od učesnika fokus grupe, predstavnici kompanija Agroživ ad, Topola ad, Klanica Kosanović, Neoplanta ad, Kapuvari Hus i AGES izložili kratke prezentacije svojih kompanija, opisujući elemente proizvodnih kapaciteta, proizvodnog asortimana i implementiranih standarda. Tokom poslednjeg segmenta sastanka, po održanom okruglom stolu, usvojeni su određeni zaključci fokus grupe.