У оквиру међународног пројекта под називом „Решења и интервенције за технолошки трансфер и иновације прехрамбеног сектора у регионима Југоисточне Европе“, 12. априла 2010. године у Клубу међународног прес центра у Београду одржан је тренинг за представнике месно-прерађивачке индустрије у Србији.
Тренинг коме су поред позваних представника месно-прерађивачке индустрије, присуствовали и менаџер Пројекта Проф. др Драго Цвијановић, координатор Пројекта др Владана Хамовић, спољни сарадници др Нада Косановић и Јованка Нинковић као и истраживачи ангажовани на Пројекту, представља први од укупно шест тренинга планираних у оквиру пројекта TECH.FOOD.
Тема првог тренинга била је „Конкурентност производа пољопривредно-прехрамбене индустрије Републике Србије“ и „Пут ка бренду“ чију презентацију је одржала др Нада Косановић. У конструктивној дискусији која се развила између присутних на тренингу, закључено је да су главни проблеми ове индустрије у Србији следећи :
- мали аграрни буџет
- непостојање дугорочне политике пољопривреде Србије а самим тим ни постојање дугорочне политике која се односи на сектор месно-прерађивачке индустрије
- константно опадање и слабљење сточног фонда
- непостојање кластера у месно-прерађивачкој индустрији
- недовољна подршка малим и средњим предузећима који треба да буду главни носиоци привредног развоја Републике Србије
Наредни тренинг планиран је на јесен 2010.године када ће се са новим едукативним садржајима даље анализирати проблеми месно-прерађивачке индустрије и покушати дати могући правци даљег развоја.